Onverklaarbare pijn, wat kun je doen?

Onverklaarbare pijn; wat kun je doen?

Misschien heb je wel eens last gehad van wat de huisarts “vage klachten of onverklaarbare pijn” noemt. pain-908619_1280Je hebt bijvoorbeeld pijn in je buik maar het wordt niet echt duidelijk waar het vandaan komt. Of hoofdpijn, of pijn op een plek op je rug of arm. Of aangezichtspijn (pijn ergens in je gezicht)

De arts of fysiotherapeut onderzoekt je maar vindt niets aanwijsbaars.

Dan komt meestal de opmerking dat het misschien wel “tussen je oren” zit. Iets psychisch. En of je last van stress hebt.

Stress kan… Maar er is meer!

Het kan inderdaad dat de klachten die je hebt, te maken hebben met stress of overbelasting. In dat geval kun je dat aanpakken met yoga, mindfulness of therapie. Maar dat hoeft niet. En hoe zit het dan?

Hoe zit het nou eigenlijk?

De reguliere geneeskunde gaat uit van het stoffelijke lichaam, het lijf, en de klacht van een patiënt als er iets in dat organisch mechanisme niet werkt naar behoren. De dokter gaat dan op zoek naar een oplossing voor de klacht en als de huisarts het niet weet, verwijst hij door naar een specialist in dat ene stukje lijf.

In de regressietherapie en andere richtingen in de alternatieve geneeskunde bestaat er behalve het fysieke lichaam dat je kunt aanraken, ook een emotioneel lichaam. Voor een deel lijkt het precies op het “gewone” lichaam en voor een deel neemt het meer of een andere ruimte in. Zijn dat harde feiten? Nee, want het is moeilijk te bewijzen. Maar steeds meer ervaringen wijzen erop dat het zo is.

emotionele lichaam als langsspeelplaat

Nu kan het zijn dat, de volgens de dokter ‘vage klacht’ , niet een klacht is van het fysieke lichaam, maar van het emotionele lichaam. Dat kan hetzelfde voelen maar de achtergrond is een andere en de oplossing ook. Het emotionele lichaam is een soort langspeelplaat die als er een naald (een trigger) op gezet wordt, haar emotionele geheugen afspeelt. Dat kan zijn in de vorm van emoties, maar ook lichaamssensaties (pijn) en gedachtes (oordelen, meningen en ideëen).

Je voelt je dan bijvoorbeeld onrustig en paniekerig en je hebt pijn in je buik terwijl de omstandigheden alleen een milde nervositeit rechtvaardigen. Het kan ook zijn dat je alleen  pijn in je buik voelt.

Door het ontladen van ‘oude’ vastgelegde emoties, pijn en oordelen op de langspeelplaat (het lichaam) kan een pijn die je altijd als fysiek hebt ervaren en die door de dokter als “vage klacht” is bestempeld, plotseling weg zijn, of geleidelijk aan minder worden.