PTSS; Zeker niet alleen een soldatenziekte

Vier van de vijf Nederlanders heeft in zijn of haar leven iets traumatisch meegemaakt. Het plotseling overlijden van een familielid, brand, verkrachting, een overval of een andere rampzalige gebeurtenis.

Onderzoek bij het AMC

Volgens onderzoek van Giel Jan de Vries bij het AMC, ontwikkelt ongeveer 10% van deze mensen, dat zijn er 900.000, een Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS). Het zijn dus niet alleen soldaten eraan lijden.

Traumatische gebeurtenis leidt soms tot blijvende klachten

Als je iets traumatisch hebt meegemaakt, is het normaal dat je kort na de gebeurtenis last hebt van stressachtige klachten. Meestal raakt de nare gebeurtenis na een tijdje vanzelf naar de achtergrond. Maar soms gebeurt dat niet en blijven de klachten. Mensen met PTSS hebben vaak last van slecht slapen en nachtmerries, en ze willen het probleem het liefst vermijden door er niet over te willen praten, niet te willen voelen en niet terug willen naar de plaats waar de traumatische gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Daar kunnen ze dan ook weer somber en depressief van worden. En ze zijn schrikachtig. Het kan weer gebeuren. Daardoor kunnen ze zich slecht concentreren en hebben ze het gevoel altijd alert te moeten zijn.

Vrouwen lopen meer risico

Het risico voor vrouwen om PTSS te krijgen is twee tot drie keer hoger dan bij mannen. En het zijn ook meer jonge mensen dan ouderen die er last van hebben.

En het trauma is het vaakst (meer dan 50 %) het verlies van een dierbare. Soms niet eens plotseling maar toch kan dat deze klachten veroorzaken.

Dag en nacht nog middenin je trauma zitten

Je zou kunnen zeggen dat als je PTSS hebt, je eigenlijk dag en nacht je trauma herbeleeft. Je zit er middenin. Tegelijkertijd is er nog steeds sprake van een shock. Dit kan niet, dit gebeurt niet. Je bewustzijn wil het ontkennen of je dissocieert van je lichaam om het gevoel niet mee te maken. Zo blijft het voortbestaan. In regressietherapie of een andere traumatherapie kun je ontshocken, en dan herbeleven wat er echt is gebeurd, net zolang totdat je het kan verwerken en daarna loslaten.

Als je je herkent in het bovenstaande, blijf er dan niet mee rondlopen…