Boos zijn: doorbreek het taboe en leer het te uiten

foto over woede van volwassene naar een kindAls je klein bent

Als kind moet je  soms leren omgaan met situaties die je eigenlijk niet goed kunt oplossen. Je voelt je machteloos. Bijvoorbeeld als je vader een paar keer in je jeugd zo boos is geworden, dat je het niet meer kon verdragen. Dan zal je onderbewuste manieren verzinnen om die pijn niet meer te voelen.

Terugtrekken

Eén manier is bijvoorbeeld: “ik ben er niet”.  Je trekt je terug in jezelf, of zelfs buiten jezelf om je tegen dat rotgevoel van uitgescholden te worden, te beschermen. Je hebt bijvoorbeeld last van koude handen en voeten, een zweverig gevoel van niet helemaal aanwezig zijn in de wereld, bent moeilijk aanspreekbaar op je werk voor feedback of kritiek, en thuis ben je emotioneel onbereikbaar voor je partner. Naar je kinderen toe heb je misschien wel een kort lontje net als je eigen vader, maar dat wil je liever niet weten.

Vlak gevoel

Je komt in mijn praktijk met een beetje een vlak, depressief gevoel. Het gevoel dat je niet echt leeft. En je hebt last van een onopgelost verleden dat zich opdringt via je hoofd. Veel denken, malen, en boze gevoelens nog steeds naar vader. Maar ook naar de baas op je werk. En je partner als ze “de baas speelt”.

Voelen dat je leeft

Je doel is dan ook weer echt voelen dat je leeft. En emotionele relaties met anderen kunnen aangaan zonder te ‘verdwijnen’. Om dat te bereiken gaan we terug in je jeugd om de situaties te vinden die je nog steeds triggeren. Zodat de lading daar van afgaat. Daarna wordt het makkelijker voor je om aanwezig te blijven, want nu ben je volwassen en kun je best voelen dat iets pijn doet, of verdrietig is, of je boos maakt.

Boos kunnen worden

De andere kant is dat je ook zelf heel boos kunt worden. Dat onderzoeken we ook. Het ultieme boos zijn. En dat dat ook eerst even mag. Want behalve dat je daarmee een ander iets kunt aandoen, zit er ook kracht in. Die, als je ‘m niet leert te uiten, naar binnen slaat. Door het weer te leren uiten, krijg je de kracht weer terug in je beheer. Het wordt dan makkelijker om jezelf niet in boosheid te verliezen. Naar je kinderen toe bijvoorbeeld.

Online kun je een programma waardoor je in je kracht komt en daardoor je boosheid eerder zal gaan uiten. Kijk bijvoorbeeld op http://www.mirmethode.nl