Weinig lichaamsbesef

yoga-179630_1280Een cliënt had tijdens de intake voor regressie- en reïncarnatietherapie het inzicht dat ze al jaren “naast haar lichaam” loopt en heel weinig lichaamsbesef of gevoel heeft. Waarschijnlijk had ze dat al sinds ze heel jong was, na een auto ongeluk. Ze vertelde daarnaast ook dat ze het moeilijk vond als iemand haar mening vroeg omdat ze nooit een mening kan vormen en dat ze pijn slecht kan voelen.

Dit zijn tekenen van shock naar aanleiding van een trauma waarbij de cliënt blijkbaar sindsdien zo leeft.  Als iemand in shock raakt, haalt ie nog maar heel oppervlakkig adem en is uit zijn lichaam getreden, of alleen nog in zijn hoofd, zodat ie wat er gebeurt niet meer hoeft mee te maken en voelen. Soms kan die shock jarenlang blijven voortbestaan, zoals in dit geval en denkt de cliënt bijna dat het normaal is om zo te leven More about the author. Doordat ze weinig lichaamsgevoel heeft, kan het ook zijn dat de cliënt pijn slecht voelt en ook niet goed kan voelen wat ze wil.

In de sessie, stuurde ik haar terug naar de gebeurtenis van het auto ongeluk, en bleef ze nu doorademen, waardoor ze niet meer uit haar lichaam ging maar ervoer wat er destijds met haar lichaam gebeurde. Daardoor kwam de pijn van het ongeluk terug, en de angst en verdriet. Na nog een aantal sessies kan cliënt nu makkelijker voelen wat er gebeurt in haar lichaam. Ze doet daarnaast yoga en mindfulness om te leren beter in haar lichaam te blijven.