Teveel mannelijke energie

De man-vrouw-verhouding in jezelf combineert de kracht van het zijn (vrouwelijk) met de kracht van het doen (mannelijk). Deze twee krachten functioneren op een heel creatieve wijze samen in jou als één geheel. De energie van het mannelijke is naar buiten gericht. De energie van het vrouwelijke is naar binnen gericht.

Er komen veel vrouwen èn ook mannen in mijn praktijk die een overschot hebben aan mannelijke energie. Vaker dan niet hebben zij vroeger iets meegemaakt wat de vrouwelijke kant die ze zijn niet kon oplossen. Huiselijk geweld, incest, ouders verslaafd aan drugs of alcohol, angst, bedreiging en onvoorspelbaarheid.

Er was bijvoorbeeld een cliënt in de praktijk met een vader met woedeaanvallen. Toen zij kind was heeft haar innerlijke vrouw zich heel ver teruggetrokken (gedissociëerd) uit angst. Ze heeft haar innerlijke man erbij gehaald om zich te wapenen, te harden. Die nieuwe identiteit kon beter met de bedreigende situatie omgaan. Die was meer naar buiten gericht en durfde in reactie op de harde woorden en soms klappen van vader toch boos te worden of zelfs toen ze groter was, te blijven staan en te schreeuwen (mannelijk). Dan kreeg deze cliënt misschien wel meer klappen of boze woorden die diep doordrongen, maar had ze toch iets gedaan. Op dat moment voelde dat voor haar als een adequatere reactie dan niets doen en zich machteloos voelen.

Alleen toen ze volwassen werd, kon ze de mannelijke identiteit die haar ooit had geholpen niet meer “uitzetten”. En kreeg ze er last van.

Bij een teveel aan mannelijke energie onderdruk je je vrouwelijke energie zo goed dat je haar niet meer goed kan voelen. Je legt letterlijk de nadruk op je hardere buitenkant en komt over alsof je zeker en succesvol bent. En wilt daar ook graag erkenning en bevestiging voor hebben. Je voelt je eigen binnenste niet meer, en daardoor heb je altijd een grote behoefte aan geborgenheid die je buiten je zoekt in plaats van in je.

Doordat je last hebt van prestatiedrang leg je een grote druk op jezelf. Dat veroorzaakt angst van binnen. Maar die probeer je koste van het kost onder controle te houden.

Mensen met teveel aan mannelijke energie hebben moeite om te voelen, hun hart te openen, zich op emotioneel niveau te verbinden met een ander en moeite met het loslaten van de controle. Een symptoom hiervan is om het voortdurend druk te (willen) hebben en de neiging om ideeën en plannen heel snel in handelen om te willen zetten. Door een overschot aan mannelijke energie of een tekort aan vrouwelijke energie, ben je geneigd om te veel te denken en te piekeren en je zorgen te maken. Dit leidt tot rusteloosheid, een gevoel van leegte en het ontbreken van bezieling en plezier in dat wat je doet.

Al deze symptomen zijn signalen om je vrouwelijke energie in jezelf op te zoeken en opnieuw te ontdekken. Waarschijnlijk zul je dan de blokkades die je daarvan weerhouden, eerst moeten oplossen. Je kunt er komen door inkeer, bijvoorbeeld door meditatie, door je creativiteit te stimuleren bijvoorbeeld door dans, fotografie of schilderen, en door therapie. Uiteindelijk kun je je vanuit het vrouwelijke dan opnieuw verbinden met je mannelijke energie. Want het mannelijke heb je wel nodig om je te uiten, te lopen, te spreken en je doelen te behalen, en als je man bent, om jezelf te zijn.