Verwaarloosd als kind

doll-87407_1280De laatste tijd zijn er meerdere cliënten in mijn praktijk die verwaarloosd zijn als kind. Soms door het overlijden van één van hun ouders, soms doordat ze in de steek gelaten zijn, of ouders hadden die gewelddadig waren, of verslaafd aan drank of drugs. Deze cliënten hebben met elkaar gemeen dat er ergens een groot gat zit. Soms (h)erkennen ze dat gat niet als pijn want dat hebben hun ouders vaak ook niet gedaan. Ook hebben ze een onbenoembaar gemis aan troost, liefde en aandacht en positieve aanmoediging.

Nu is het probleem vaak het instandhouden van een relatie met een partner. Maar ook gelijkwaardige vriendschappen sluiten, goed voor kinderen zorgen of op het werk functioneren is moeilijk als je geen goed voorbeeld hebt gehad. 

Uiteraard kun je wat je hebt meegemaakt niet uitwissen. Maar je kunt wel het trauma verwerken van wat je is aangedaan, door er opnieuw naartoe te gaan (via trance naar je onderbewuste) en met hulp en aandacht te verwerken wat er daar nog zit. Als je verwaarloosd bent als kind is vaak het kind in je onderbewuste nooit uit die situatie gekomen. Het beseft niet dat de traumatische ervaringen voorbij zijn, en overleeft daar nog steeds. Vaak heeft het een bepaalde leeftijd als het trauma (vooral) op een bepaalde leeftijd heeft plaatsgevonden. Het helpt om de pijn en het verdriet, de frustratie en de onmacht van het kleine kind opnieuw naar voren te laten komen, het te erkennen en het daarna te verwerken. 

Met regressietherapie is het ook mogelijk naar een moment te gaan (waar dan ook) waar je wel moeder- of ouderliefde hebt ervaren. Door dit te ervaren schep je een nieuw referentiepunt voor dit gevoel. Dat kan troost bieden, en ook helpt het je om beter te kunnen zien dat de situatie waarin je bent opgegroeid niet “normaal” is, zoals je als kind wel dacht, want je kende niet anders.

Na een aantal sessies  is het natuurlijk oefenen om voor elkaar te krijgen dat je relatie beter wordt, of dat je een betere verstandhouding krijgt met je baas. Maar omdat je gewerkt hebt aan een liefdevollere basis lukt het nu beter.