Na narcose slecht slapen of ‘je anders voelen’

hospital-721239_1280Een aantal cliënten komt bij mij omdat ze slecht slapen of een vreemd lichaamsgevoel hebben. Na doorvragen blijkt dat ze vlak voor die ervaringen begonnen zijn, een operatie onder narcose hebben ondergaan.

Het kan zijn dat vlak voor het toedienen van een narcose een verpleegster heeft gezegd: “Laat je maar gaan”. Of “Zometeen ben je weg, en merk je nergens meer iets van”. Bij de cliënt kan zo’n opmerking een ervaring triggeren van doodsangst. Nadat hij dat (onbewust) heeft meegemaakt kan hij bijvoorbeeld moeite hebben met inslapen.

Vreemde ervaring als in een droom

Het kan ook zijn dat iemand tijdens de narcose in een vreemde ervaring terecht komt. Eén cliënt van mij kon na een operatie aan zijn bijholtes, al heel lang niet goed slapen. In regressie naar de operatie kwam hij na de toediening van de narcose terecht onder de operatietafel (als in een nare droom). Hij zag de voeten van de chirurg en de operatie-assistente en hoorde ze praten over zijn lichaam en situatie maar hij kon niets doen en voelde zich machteloos. Hij besloot de zeggenschap over zijn lichaam nooit meer los te laten. Zo werd duidelijk waarom hij niet kon inslapen. Dan moet je je overgeven aan de slaap en de cliënt wilde dat onbewust niet. Door nu bewust te ervaren wat er gebeurde tijdens de narcose en de operatie kon hij de ervaring loslaten en voor het eerst weer goed slapen.

Je anders voelen in je lijf

Een vreemd lichaamsgevoel kan ontstaan doordat het onderbewustzijn tijdens de narcose heeft blootgestaan aan de opmerkingen van de chirurg; de grappen (over hem of haar) in de operatiekamer “Die heeft wel een paar biertjes op, ik kom er nauwelijks doorheen”, of de zorgen over de patiënt. “Nou, die zien we over een half jaar weer terug”. Onbewust heeft de cliënt de opmerkingen voor waar aangenomen. Hij kan het zich niet herinneren als hij wakker wordt, maar sinds de operatie voelt hij zich anders, niet helemaal te duiden. Dit kan met een regressie naar de gebeurtenis, het nogmaals bewust ervaren ervan en het ‘buitenzetten’ van opmerkingen die voor rekening van de arts of anderen komen, meestal goed en snel opgelost worden.